MOST-HÍD: Vláda musí nájsť peniaze pre učiteľov

13.09.2012 Bratislava

Bratislava 13. septembra (TASR) - Strana Most-Híd podporuje dnešný štrajk učiteľov za dôstojné školstvo. Zdôrazňuje, že vláda musí napriek potrebe a nevyhnutnosti konsolidácie verejných financií nájsť zdroje a vyjsť v ústrety požiadavkám učiteľov.

"Požiadavky, i keď sa zdá, že sa týkajú len učiteľov, sú požiadavkami, splnenie ktorých umožní učiteľom lepšie a kvalitnejšie vzdelávať naše deti. Vzdelaná populácia na každej úrovni školstva je nevyhnutným predpokladom pre lepšiu, kvalitnejšiu a prosperujúcejšiu spoločnosť a prosperujúci štát," zdôrazňuje Most-Híd vo svojom stanovisku k štrajku.

Podpora učiteľom aj nepedagogickým zamestnancom je podľa bugárovcov potrebná. Strana zdôrazňuje aj potrebu dialógu s kompetentnými, po ktorom volajú štrajkujúci učitelia. "Základom úspechu v každom spore je konštruktívny dialóg, v ktorom zúčastnené strany nájdu spoločnú reč a prejavia vzájomný rešpekt," píše Most-Híd.

Výstražný štrajk dnes prebieha približne na 90 percentách základných škôl, približne 70 percentách stredných škôl, zapája sa aj 30 percent vysokých škôl. Štrajkom chcú školskí zamestnanci povedať nie návrhu štátneho rozpočtu v kapitole školstva, nedostatočnému mzdovému ohodnoteniu zamestnancov a škrtaniu výdavkov v rezorte, ktorý podľa nich pomáha spoločnosť vyviesť z krízy.

O štrajku rozhodli odborári koncom augusta. Okrem nízkych platov sa zväzu nepáči návrh štátneho rozpočtu na budúci rok. Odborári požadujú, aby platy odborných a pedagogických zamestnancov boli na úrovni 1,2- až 2,0-násobku priemerného platu v národnom hospodárstve. Reálne platy školských zamestnancov by v roku 2013 mali podľa odborárov porásť minimálne o 10 percent.
 

Vyberte región